Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur is de behandeling van disbalansen in het lichaam door het plaatsen van zeer dunne, steriele naalden in acupunctuurpunten.

Het lichaam heeft overal meridianen (energetische stroomgebieden) lopen.  Elke meridiaan heeft punten waar de energie zich concentreert. Deze punten worden acupunctuurpunten genoemd.

Elke meridiaan maakt contact met één of meerdere organen in het lichaam, en samen vormen de meridianen een groot energetisch netwerk verspreidt over het hele lichaam. De acupunctuurpunten die op de meridianen liggen maken ieder ook contact met een orgaan of een lichaamsfunctie. Door het inbrengen van de naalden kan de Qi (energie) in de gekozen meridiaan (of meridianen) gestimuleerd of afgeremd worden. Afhankelijk van de puntkeuze en de manier van prikken wordt er een bepaalde actie in werking gezet. Het lichaam wordt hierdoor weer in balans gebracht en kan zichzelf vervolgens genezen.

IMG_5274

Overige behandeltechnieken

Naast acupunctuurnaalden worden er ook andere behandeltechnieken gebruikt om klachten te behandelen. Deze technieken hebben ieder hun eigen eigenschappen en effect op het lichaam.

Moxa wordt gemaakt van gedroogde blaadjes van de Artemisia Vulgaris (bijvoetsplant). De blaadjes worden gemalen en veelvuldig gezeeft tot er een soort zacht wol ontstaat. Dit noemen we moxa.

Moxa wordt gebruikt als hitte-therapie. De moxa wordt in kegeltjes of rijstkorreltjes op de huid geplaatst en aangestoken. De moxa wordt weggehaald voor het de huid raakt, maar de aangename, milde warmte wordt wel gevoeld en heeft effect op het lichaam.
Het is ook mogelijk om moxa op de naald te plaatsen en te branden. Hierdoor dringt de warmte het acupunctuurpunt binnen.

Moxa kan gebruikt worden bij klachten die met koude te maken hebben, maar is ook goed om beweging te brengen in het lichaam. Tevens stopt moxa pijn.

Moxa wordt onder andere gebruikt bij:

  • Menstruatiepijn
  • Verstuikingen en andere spierklachten
  • Vermoeidheid
  • Spijsverteringsklachten
  • Chronische ziektes
  • Stuitliggingen
Voor bepaalde klachten kan er ook moxa meegegeven worden om zelf thuis te branden. Bijvoorbeeld bij verstuiking van de enkel om de zwelling rondom de enkel weg te krijgen.

Het plaatsen van verwarmde glazen cups op de huid. Hierdoor wordt de huid vacuüm gezogen. Cuppen stimuleert de bloedsomloop, kan pijnklachten zoals spierpijn verminderen, klaart hitte in het lichaam en verwijdert gifstoffen. Cuppen werkt ook goed bij verkoudheid, griep en hoesten.